Interviu su NATO jaunimo ambasadore

  • Paskelbė : Giedrė Motejūnienė
  • Paskelbta: 2023-05-26
  • Kategorija: Darome kitaip!

IVE klasės mokinė Rugilė Vaškytė tapo NATO jaunimo ambasadore. Būtų įdomu ir naudinga sužinoti, kuo ši veikla gali pasitarnauti mokyklos bendruomenei ir pačiai Rugilei, tad skubame ją pakalbinti!

Trumpai papasakok apie tai, kaip susidomėjai šia veikla.

Vieną dieną žiūrėdama “Facebook” programėlę pamačiau įrašą vienoje grupėje apie mokymus. Kai juos pabaigsiu, galėsiu tapti NATO ambasadore. Susidomėjau. Galvojau, kad nepriims, nes man gali trūkti žinių, bet tai nebuvo kliūtis. Buvo baisu, bet po savaitės gavau atsakymą, kad nepatekau. Na, to ir tikėjausi, bet vis tiek buvo liūdna. Po dar vienos savaitės gavau dar vieną laišką, ir tada sužinojau, kad patekau. Iš pradžių nepatikėjau, kad man nemeluojama, nes buvo pažadėta apmokėti apgyvendinimą, maitinimą dalyvaujant tuose mokymuose. Netgi galvojau, gal nevažiuoti. Bet nuvykusi sužinojau naujų dalykų, sutikau naujų žmonių, ir apie šiuos dalykus galiu pasakoti kitiems.

Koks yra tavo kaip NATO jaunimo ambasadorės tikslas?

Skleisti jaunimui žinią apie NATO, kam ji reikalinga, kaip ir kodėl Lietuva įstojo ir ko jai reikėjo, kad ji galėtų priklausyti šiai organizacijai.

Kas asmeniškai tave palietė šioje veikloje?

Galimybė susitikti su naujais žmonėmis, išmokti dalykų, kurių kitur neišmokčiau ir pamatyti iš arti, kaip dirba NATO kariai.

Kokios NATO organizacijos vertybės tau labiausiai artimos?

Demokratija, nes tai visiškai paremta savarankiškumu. Visi turi galimybę išreikšti savo nuomonę ir turėti laisvą valią. Aišku, su pagarba priimti kitą nuomonę. Jei to nebūtų, aljanse nebūtų tvarkos.

Kokia informacija, kurią tu sužinojai dalyvaudama šiame projekte, tave labiausiai nustebino?

Pirmiausia, istorinė žinia. Nežinojau, kad SSRS irgi norėjo tapti NATO nare. Juk NATO buvo sukurta tam, kad apsisaugotų šalis nuo Tarybų Sąjungos grėsmės! Na, o kita žinia asmeniškesnė. Vienas iš mokymuose buvusių lektorių, baigęs karininko karjerą, pasipasakojo, kaip dalyvavo įvykiuose Irake. Įsiminė tai, kad norėdamas eiti, pavyzdžiui, į parduotuvę, turi eiti susilenkęs, kad tavęs nepastebėtų ir turėdavai dažniausiai eiti per kanalizacijos nuotėkas, kurios yra žemesnėse miesto dalyse, kad būtum nematomas. Ir kaip per filmus rodo, kad ten pastoviai veiksmas vyksta, visokie susišaudymai, tai iš tiesų taip nebuvo. Na, nebent kitose miesto dalyse, kuriose lektorius nebuvo.

Ar šiai dienai planuoji sieti savo ateitį ir karjerą su šia organizacija? Galbūt yra galimybė dalyvaujantiems vėliau įsidarbinti?

Planuoju stoti į Tarptautinių santykių ir politikos institutą. Tikslios krypties kol kas neišduosiu, kad pavyktų (juokiasi). Ten, kur norėčiau tiksliau mokytis, viena iš galimybių po studijų yra NATO, tai po mokslų galėčiau ten išbandyti save.

Kaip būtų galima skleisti žinią apie NATO mokyklose?

Mano nuomone, mokyklose per mažai kalbama apie NATO tikslus, siekius. Galbūt tam skiriama per mažai pamoku. Turėtų atsirasti tam tikros pamokos, kuriose išmokytų išgyvenimo įgūdžių, kokios išvis yra organizacijos ir kaip jos veikia, kaip gauti reikiamą pagalbą iš jų, pavyzdžiui, teisinėje srityje. Galbūt to egzamine ir nebus, bet svarbu, kad pats galėtum gyvenime sau užsitikrinti pagalbą.

Dėkoju už tavo atsakymus! 

Gera matyti jaunus žmones, siekiančius savo tikslų bei besidominčius daugiau ir plačiau! Linkime Rugilei ir toliau nestokoti smalsumo ir žingeidumo ir pasiekti savo tikslų.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Priėmimas į gimnaziją
  • ELEKTRONINIS DIENYNAS
  • TĖVAMS
  • MOKINIAMS